Η σχολή Ικεμπάνα Σανγκέτσου

Η σχολή Ικεμπάνα Σανγκέτσου

Ο Μέισου-Σάμα πιστεύει πως τρεις είναι οι σημαντικότερες αρχές που πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα στον τρόπο σκέψης μας και σε όλες τις  εκφράσεις της ζωής. Η αλήθεια, το καλό και το ωραίο. Τότε το καθετί που σκεφτόμαστε και πράττουμε θα είναι αληθινό και πραγματικά συνδεδεμένο και εκφρασμένο μέσα από τη θεϊκή μας ουσία, από τον ανώτερο εαυτό μας.

Για το λόγο αυτό, ο Μέισου-Σάμα δίνει μεγάλη σημασία στην τέχνη. Πιστεύει στη μεγάλη δύναμη της ομορφιάς και ότι η τέχνη μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Λέει ότι η αληθινή τέχνη μπορεί να ανυψώνει και φανερώνει το μεγαλείο της ψυχής. Έχει την  ιδιότητα να μεταμορφώνει τον άνθρωπο, αποτελώντας το μέσο για την αφύπνιση της έμφυτης ομορφιάς, που υπάρχει στο καθένα. Ο ίδιος μάλιστα έφτιαχνε συνθέσεις Ικεμπάνα.

Η Ικεμπάνα είναι η τέχνη της αναζωογόνησης τους άνθους. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης είναι,δίνω ζωή στο λουλούδι. Η σύνθεση παίρνει ενέργεια από το Σύμπαν.  Τα λουλούδια που είναι τακτοποιημένα με την τέχνη της Ικεμπάνα, μεταβιβάζουν σε μας  ακόμα περισσότερη ενέργεια. Έτσι ουσιαστικά αναζωογονείται ο θετικός συναισθηματικός κόσμος του ανθρώπου.

Οι συνθέσεις των λουλουδιών τουΜέσου-Σάμα, έκφραζαν τη μεγάλη του αγάπη για τη φύση. Αυτό φαινόταν από τη λιτότητα και τη φυσικότητα τους. Ο τρόπος σύνθεσης, που διατηρήθηκε με μια σειρά από έγχρωμες φωτογραφίες, αποτέλεσε την έμπνευση και τη βάση της Σχολής Σανγκέτσου, και χρησιμεύει ως πρότυπο για την Κορίνγκα – το προχωρημένο επίπεδο του Σανγκέτσου.  Η Κορίνγκα είναι η ψυχή της Ικεμπάνα,  σε μια αρμονική ένωση Θεού, ανθρώπου και Φύσης.

Λίγα λόγια για τη σχολή

Η σχολή Ικεμπάνα Σανγκέτσου,  ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου του 1972. Το όνομα Σανγκέτσου  σημαίνει,“βουνό του φεγγαριού” και πάρθηκε από μια όμορφη αίθουσα Τσαγιού, την Σανγκέτσου-αν. Η αίθουσα αυτή  χτίστηκε στους κήπους που περιβάλλουν το Μουσείο Τέχνης Χακόνε, στην Γκόρα της Ιαπωνίας, δημιούργημα του Μέισου-Σάμα . Ο Μέισου-Σάμα πιστεύει ότι η φυσική και η τεχνητή ομορφιά πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται σε κάθε έκφραση της ζωής.

Το αληθινό πνεύμα της Ικεμπάνα είναι να υπενθυμίσει τη μεγάλη αρμονία του σύμπαντος. Επιπλέον να συνδυάσει αυτή την αρμονία με τα δημιουργήματα του ίδιου του ανθρώπου. Επειδή μέσα σε κάθε άνθρωπο βρίσκεται το ίδιο το λουλούδι αυτό τον βοηθά να αποκάλυψη την τελειότητα του.

Η σχολή Σανκγέτσου, έχει ως σκοπό να συντελέσει στη δημιουργία ενός ιδανικού κόσμου. Μιας κοινωνίας όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι, μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και πιο κοντά στη μητέρα φύση. Με τον τρόπο αυτό ο Επίγειος Παράδεισος μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ένας ακόμα στόχος της σχολής είναι ο χαρούμενος  και ισορροπημένος άνθρωπος, που ζει σε αρμονία με τους συνανθρώπους του και τη φύση. Τα λουλούδια μας διδάσκουν, σιωπηλά, πώς να ζούμε καθώς και όλα τα αισθήματα της υψηλοφροσύνης, της αγάπης και του αλτρουισμού, γιατί αυτά μας προσφέρονται ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ο Μέισου-Σάμα έλεγε ότι τα γεμάτα ζωντάνια λουλούδια έχουν την ικανότητα να βοηθούν στη θεραπεία της ψυχής και του σώματος. Το σημαντικότερο είναι ότι ξεκινούν μια αλλαγή στη συνείδηση του ανθρώπου που με τη σειρά της βοηθά στην ατομική ευτυχία και την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους.

Ο Κόσμος είναι έργο της τέχνης του Θεού. Σε κάθε λουλούδι, κάθε κλαδί ρέει το σχέδιό Του. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να διαλέξουμε ό,τι θέλουμε απ’ την αφθονία της φύσης. Δε χρειάζεται να ανασυνθέσουμε τη φύση, απλά να προσθέσουμε κάποιες πινελιές. Είναι όμορφη όπως είναι, αφού εκδηλώνει τη ζωή. Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε, είναι να σεβόμαστε και να μην καταστρέφουμε αυτά τα γεμάτα ζωή λουλούδια και κλαδιά, γιατί μέσα από αυτά νιώθουμε τις χαρές που προσφέρει η φύση.

Ο Μέισου-Σάμα μας χάρισε τα ακόλουθα  ποιήματα:

«Στη γωνιά του χώρου εργασίας,
πάνω στα τραπέζια
ή οπουδήποτε αλλού,
δεν χρειάζεται καν να πούμε
πόσο ένα λουλούδι μας ανεβάζει το ηθικό,
μας κάνει να αισθανόμαστε μια ακτίνα φωτός.»

«Όλοι όσοι έχουν τη θερμή
επιθυμία να εξομοιωθούν
με την ομορφιά των λουλουδιών
έχουν μια καρδιά
που μοιάζει με λουλούδι.»

Ο Μέισου-Σάμα οραματίστηκε το Ωραίο σαν μια απόλαυση όχι μόνο για τα μάτια, αλλά και για την ολότητα του είναι μας. Μας κληροδότησε της Τέχνη της Μεγάλης Φύσης, σαν το αποτελεσματικότερο μέσο για να συναντήσουμε την εσωτερική μας Αλήθεια. Μέσω αυτής της συνάντησης μπορούμε να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένα όντα. Επιλέγοντας την ενασχόληση με το λουλούδι, οδηγούμαστε στο δρόμο της οικοδόμησης μιας πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας.

Το βασικό είναι  να βλέπουμε το Ωραίο για το Καλό που χαρίζει στον καθένα από μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να  καταφέρουμε να ζήσουμε μέσα σε μια Αλήθεια, η οποία θα δημιουργεί σε μας, όλο και πιο πολύ, τους όρους για την επίτευξη της ευτυχίας. Έτσι επηρεάζεται θετικά η πνευματική και η τεχνολογική ανάπτυξη της κοινωνίας.

Εάν, μέσα στο δρόμο των λουλουδιών, καταφέρουμε να αναπτύξουμε τη συνείδηση μας σε σημείο τέτοιο, που ο καθένας μας, θα μεριμνά ώστε να υπάρχουν λουλούδια, οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι, τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι συμβάλλουμε πραγματικά στη δημιουργία ενός δυνατού ρεύματος ευτυχίας.

Οι νόμοι του σύμπαντος και η αρμονία της φύσης, περιλαμβάνονται μέσα σε ένα «απλό» λουλούδι. Μπορεί να λεχθεί ότι ένα λουλούδι είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της φύσης.

Για το σκοπό αυτό ο Μέισου-Σάμα ενθάρρυνε όλους να ομορφαίνουν το περιβάλλον τους με λουλούδια. Ήθελε να δει συνθέσεις λουλουδιών σε κάθε κελί φυλακής, γιατί πίστευε από τα βάθη της καρδιάς του, πόσο εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα θα έφερναν αυτά, σε ταραγμένα άτομα.

Σκεφθείτε πόσο ομορφαίνει το χώρο η ύπαρξη ενός λουλουδιού πάνω σε ένα γραφείο.

Λέμε ότι μια ικεμπάνα είναι ένα μικρό πρότυπο του σύμπαντος. Μελετώντας αυτή την τέχνη, συνειδητοποιούμε την αρμονία που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο και εναρμονιζόμαστε με τους νόμους της φύσης. Όταν φτιάχνουμε τη σύνθεση μας, στην πραγματικότητα ανακαλύπτουμε ότι ο εαυτός μας αναζωογονείται και απελευθερώνεται από τις ανησυχίες του. Έτσι η ζωή μας γίνεται πιο αρμονική και ειρηνική.

Παράλληλα μπορούμε να συμμετέχουμε στο να δίνουμε χαρά και να προσφέρουμε ομορφιά σε αυτούς που βλέπουν τις συνθέσεις μας. Επίσης μπορούμε να χαρίζουμε τις συνθέσεις και σε άλλα άτομα. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Ικεμπάνα και εναρμονίζεται με τη βασική διδασκαλία του Μέισου-Σάμα που μας λέει ότι ο δρόμος της ευτυχίας είναι να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους.

Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.