H σημασία της τέχνης

H σημασία της τέχνης

Αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί η επιστήμη. Αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός σπουδαίων πραγμάτων που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους επιστήμονες, όσο σκληρά και αν προσπαθούν. Εκπληκτικά λίγοι άνθρωποι φαίνεται να το συνειδητοποιούν αυτό.

Αυτό που έχω κυρίως στο μυαλό μου είναι η τέχνη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο στην τέχνη.  Εξάλλου, όλοι οι δημιουργικοί τομείς έκφρασης δεν βασίζονται μόνο στην ευφυΐα, την επιμονή και την προσπάθεια, αλλά επίσης στη δημιουργικότητα, που περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, χορό, λογοτεχνία, ηθοποιία, κινηματογράφο και χειροτεχνία.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η τέχνη είναι εξαιρετικά σημαντική στην ανθρώπινη κοινωνία. Αν δεν υπήρχε τέχνη, ο κόσμος θα ήταν τόσο στεγνός και χωρίς ενδιαφέρον σαν μια κρύα πέτρινη φυλακή. Για παράδειγμα, όποτε περπατώ στους δρόμους, έρχεται μια ιδέα στο μυαλό μου: Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα δέντρα στις δυο πλευρές, οι κήποι, οι θάμνοι; Αν δεν υπήρχαν κατοικίες, καταστήματα, μεγάλα κτίρια; Αν αντί για αυτά οι δρόμοι περιβάλλονταν από ευθύγραμμους γκρίζους τοίχους σαν αυτούς της φυλακής; Οι περισσότεροι από μας δεν θα μπορούσαν να αντέξουν να περπατήσουν έστω και μερικά τετράγωνα!

Η θέα

Η θέα των σπιτιών και των διαφορετικών ανθρώπων που περπατούν στους δρόμους, με τις διαφορετικές εκφράσεις τους, ενδυμασίες και τρόπους βαδίσματος, οι νέοι ντυμένοι μοντέρνα, οι ηλικιωμένοι με σκούρα ρούχα, οι άνθρωποι που φαίνονται να προέρχονται από τα περίχωρα, καθένας με μια μοναδική εμφάνιση, ξυπνούν το ενδιαφέρον. Λόγω της ατέλειωτης ποικιλίας των αντικειμένων που τραβούν το βλέμμα, μπορούμε να περπατούμε χωρίς να βαριόμαστε.

Όταν αφήνουμε την πόλη και ταξιδεύουμε μέσα στη χώρα με τραίνο ή λεωφορείο, το σκηνικό της εξοχής μέσα από τα παράθυρα, τα βουνά, τα ποτάμια, τα δέντρα και τα αγριολούλουδα, αρκούν για να διώξουν κάθε πλήξη. Η μεταβολή του σκηνικού ανάλογα με την εποχή, βοηθά επίσης στον εμπλουτισμό των συναισθημάτων. Πραγματικά, ο κόσμος είναι ένα μεγάλο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τη Φύση και από τον άνθρωπο και κάνει τη ζωή άξια να τη ζούμε.

Επιστήμη και Τέχνη

Όταν σκεφτόμαστε με τον τρόπο αυτό, φτάνουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιστήμη είναι πραγματικά ένα κομμάτι της τέχνης που κάνει μια συμπληρωματική δουλειά, η επιστήμη έχει εξελίξει τη διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος παράγει την ομορφιά στα περισσότερα εγκόσμια αντικείμενα. Είναι πολύ ξεκάθαρο το ότι η τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλα τα κομμάτια της ζωής του ανθρώπου και πολύ σημαντική για αυτά. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία μας δείχνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις καλές τέχνες από ότι συνηθίζεται στις περισσότερες πνευματικές ομάδες και τις καλλιεργεί στον υπέρτατο βαθμό.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν υψηλότεροι και χαμηλότεροι βαθμοί τέχνης. Αν και αυτά θεωρούνται ως τέχνη με τον ίδιο τρόπο, τα χαμηλού επιπέδου έργα τέχνης οδηγούν στον εξευτελισμό του ανθρώπου, μπορούν να τον οδηγήσουν ακόμη και στη διαφθορά. Έτσι, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τέτοια πράγματα. Τα δημιουργικά έργα πρέπει πάντα να είναι πολύ υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να μπορούν να εξυψώσουν τα αισθήματα του ανθρώπου καθώς αυτός τα απολαμβάνει και τα εκτιμά.

Είναι εύκολο να το λέμε αυτό, αλλά υπάρχουν πραγματικά καλά δημόσια κέντρα τέχνης στην Ιαπωνία; Πολύ σπάνια μπορούμε να βρούμε  κάποια που αξίζει να τα αναφέρουμε, όπως όλοι γνωρίζουμε. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος, κατασκευάζουμε ένα πρότυπο του Παραδείσου  που περιλαμβάνει ένα μουσείο τέχνης.

 

Μέισου-Σάμα, στις 30 Απριλίου του 1952

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.