Ικεμπάνα Σανγκέτσου

Ικεμπάνα Σανγκέτσου

Ικεμπάνα Σανγκέτσου

«Στον Επίγειο Παράδεισο η φυσική ομορφιά και η ανθρώπινη ομορφιά συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία.»

 Μέισου-Σάμα

Τι είναι η  Ικεμπάνα

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσουμε στην ευτυχία. Θα αναφερθούμε αποκλειστικά στην τέχνη της Ικεμπάνα, που έχει τη δύναμη να αναζωογονεί το ανθρώπινο πνεύμα.

Οι μεγάλοι Νόμοι του Σύμπαντος και η τέλεια αρμονία της Φύσης, περιλαμβάνονται μέσα σε ένα απλό λουλούδι.

Ο Μέισου-Σάμα ενέπνευσε τη Σχολή Σανγκέτσου της αναζωογόνησης λουλουδιών. Πίστευε ότι ο άνθρωπος πρέπει να εναρμονίζεται με τους μεγάλους αυτούς νόμους. Έλεγε ότι η φύση από μόνη της είναι η Αλήθεια.  Αν ο άνθρωπος εμπιστευόταν τη δύναμη της Φύσης και την ακολουθούσε, θα μπορούσε να βρει την αληθινή ευτυχία.

Ο Μέισου-Σάμα αφιέρωσε τη ζωή του στην δημιουργία ενός ιδανικού κόσμου. Πίστευε στη μεγάλη δύναμη της ομορφιάς και αισθανόταν ότι η τέχνη θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής. Έλεγε ότι η αληθινή τέχνη μπορεί να ανυψώσει την ψυχή και να μας εμπνεύσει το μεγαλείο.

Μπορεί να λεχθεί ότι ένα λουλούδι είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό δημιούργημα της Φύσης. Ήταν ένα από τα όνειρα του Μέισου-Σάμα να κάνει αυτόν τον κόσμο παράδεισο, μέσω των λουλουδιών. Έλεγε ότι ο ουρανός που σκεπάζει τη Γη θα μπορούσε να είναι ένας κόσμος καλλιτεχνίας και ομορφιάς, όπου η καρδιά του ανθρώπου θα είναι επίσης όμορφη.

Για το σκοπό αυτό ο Μέισου-Σάμα ενθάρρυνε όλους να ομορφαίνουν το περιβάλλον τους με λουλούδια. Σκεφθείτε πόσο θα ομόρφαινε την ατμόσφαιρα η ύπαρξη ενός απλού λουλουδιού στο μέσον ενός γραφείου.Ήθελε να δει Ικεμπάνα σε κάθε κελί φυλακής, γιατί πίστευε από τα βάθη της καρδιάς του, πόσο εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα φέρνουν τα λουλούδια σε ταραγμένα άτομα.

Η ομορφιά μέσα σε κάθε άνθρωπο

Το αληθινό πνεύμα της Ικεμπάνα είναι να συντονιστεί με τη μεγάλη αρμονία του Σύμπαντος και να τη συνδυάσει με τα δημιουργήματα του ίδιου του ανθρώπου. Διότι μέσα σε κάθε άνθρωπο βρίσκεται αυτό το ίδιο το λουλούδι. Σε μερικούς αυτό μπορεί να είναι κρυμμένο. Αλλά φτιάχνοντας τις συνθέσεις των λουλουδιών, εκείνα τα στοιχεία της διεργασίας του Σύμπαντος που είναι επίσης η βάση της Ικεμπάνα, βοηθούν στην αποκάλυψη της τελειότητας η οποία υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

Λέμε ότι μια σύνθεση λουλουδιών είναι ένα μικρό πρότυπο του Σύμπαντος. Μελετώντας αυτή την τέχνη, ανακαλύπτουμε την αρμονία που υπάρχει μεταξύ ημών και του κόσμου και εναρμονιζόμαστε με τους νόμους της Φύσης. Όταν τακτοποιούμε τα λουλούδια, στην πραγματικότητα ανακαλύπτουμε ότι ο εαυτός μας αναζωογονείται και απελευθερώνεται από τα βάσανά του.  Η ζωή μας γίνεται πιο αρμονική και ειρηνική.

Παράλληλα μπορούμε να συμμετέχουμε στο να δίνουμε χαρά και να προσφέρουμε ομορφιά σε αυτούς που βλέπουν τις συνθέσεις μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Ικεμπάνα.

«Αυτοί που αγαπούν βαθιά και εκτιμούν τα λουλούδια, τη χάρη τους και την ομορφιά τους,έχουν καρδιές που είναι αληθινά ισάξιες σε ομορφιά.»

Παρόλο που η ανθοδετική μπορεί πραγματικά να είναι αρχαία τέχνη, η εφαρμογή και εκτίμηση της είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η αμοιβαία αποδοχή, αγάπη, ειρήνη και ομορφιά είναι πραγματικά οι προάγγελοι του ουρανού πάνω στη Γη, όπως προείπε ο Μέισου-Σάμα.

Ικεμπάνα, Σανγκέτσου

(ΤΕΧΝΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ)

Η Ικεμπάνα υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι μια πολύ παλιά τέχνη τακτοποίησης λουλουδιών από την Ιαπωνία.Η πρώτη σχολή δημιουργήθηκε πριν από 500 χρόνια περίπου. Λειτουργεί δυναμικά μέχρι και  σήμερα.

Όλα τα λουλούδια έχουν μέσα τους ενέργεια. Η ενέργεια αυξάνεται όταν τακτοποιούνται σε ένα βάζο με τέχνη και αγάπη. Η Ικεμπάνα παίρνει ενέργεια από το Σύμπαν. Τα λουλούδια που είναι τακτοποιημένα με την τέχνη της Ικεμπάνα μεταβιβάζουν σε μας ακόμα περισσότερη ενέργεια

Το στυλ Σανγκέτσου, έχει ως σκοπό να συντελέσει στη δημιουργία ενός ιδανικού κόσμου όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ευτυχισμένοι, μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και πιο κοντά στη μητέρα φύση.

Ένας ακόμα στόχος του στυλ Σανγκέτσου είναι ο εύθυμος και ισορροπημένος άνθρωπος, που ζει σε αρμονία με τους συνανθρώπους του και τη Φύση. Τα λουλούδια μας διδάσκουν, σιωπηλά, πώς να ζούμε καθώς και όλα τα αισθήματα της υψηλοφροσύνης, της αγάπης και του αλτρουισμού, γιατί αυτά μας προσφέρονται για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος άνθρωπος έχοντας απομακρυνθεί από τη Φύση και ζώντας αλλοτριωμένος και ανταγωνιστικά με τους συνανθρώπους του, δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη θαυμάσια πράξη από τα λουλούδια.

Στη σύγχρονη κοινωνία και πιο πολύ στις μεγάλες πόλεις, ο άνθρωπος χάνει την επαφή με την φύση. Η καθημερινή δουλειά, η αλλοτρίωση και η πάλη για επιβίωση δεν μας επιτρέπουν να την γνωρίσουμε.

Με χαρά, έχουμε αντιληφθεί ότι εδώ στην Ελλάδα πολύς κόσμος έχει σχέση με τα λουλούδια. Αλλά και εκείνοι που ακόμα δεν δοκίμασαν αγάπη γι αυτά, τους προσκαλούμε να τα γνωρίσουν. Έτσι θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν μέσα στην καρδιά τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν ίσως, να διακρίνουν το χαμόγελο τους. Έτσι δίνουν άλλο νόημα στη ζωή τους και αυτό τους βοηθά να νοιώσουν ευτυχισμένοι.

Τώρα είναι δυνατό να μεταφέρουμε τη Φύση μέσα στο σπίτι μας χάρη στην Ικεμπάνα Σανγκέτσου.  Αναζωογονεί τη ζωή των λουλουδιών και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε επαφή με τη Φύση από την οποία τόσο πολύ έχει αποξενωθεί ο σύγχρονος άνθρωπος.

 

Σχετικά με την ακαδημία Σανγκέτσου

«Στη γωνιά του χώρου εργασίας, πάνω στο τραπέζι ή οπουδήποτε αλλού, δεν χρειάζεται καν να πούμε πόσο ένα λουλούδι μας ανεβάζει το ηθικό και μας κάνει να αισθανόμαστε μια ακτίνα φωτός».

Μέισου-Σάμα

Ο Μέισου-Σάμα οραματίστηκε το Ωραίο σαν μια απόλαυση όχι μόνο για τα μάτια, αλλά και για την ολότητα του είναι μας. Μας κληροδότησε την Τέχνη της Μεγάλης Φύσης, σαν το αποτελεσματικότερο μέσο για να συναντήσουμε την εσωτερική μας Αλήθεια και μέσω αυτής της συνάντησης να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένα όντα.

Συνεπώς, μπροστά στην προσπάθεια να υλοποιηθεί μέσω της τέχνης αυτής το προσωπικό και το συλλογικό καλό, στρεφόμαστε προς το ιδανικό του Δασκάλου μας, επιλέγοντας την ενασχόληση με το λουλούδι, με την τεχνοτροπία Ικεμπάνα Σανγκέτσου, σαν το δρόμο που οδηγεί στην οικοδόμηση μιας πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας.

Η πρόθεσή μας λοιπόν δεν είναι να βλέπουμε το Ωραίο απλώς σαν Ωραίο, αλλά για το Καλό που αυτό μπορεί να χαρίσει στον καθέναν από μας. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να ζήσουμε μέσα σε μια Αλήθεια. Αυτή θα δημιουργεί σε μας, όλο και πιο πολύ, τους όρους για επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας.

Εάν, μέσα στο δρόμο αυτό των λουλουδιών που επιλέξαμε, καταφέρουμε ν’ αναπτύξουμε τη συνείδηση μας σε σημείο τέτοιο όπου ο καθένας μας θα μεριμνά ώστε να υπάρχουν λουλούδια οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι, τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας.

«Με αγάπη αν εκτιμήσεις
το ανοιξιάτικο λουλούδι
και το πέρας του φθινοπώρου,
θ’ ανταποκριθείς στην απέραντη
Ευλογία που μας δίνει ο Θεός.
 
Με την τέχνη ευφραινόμενοι,
εξαγνίζουμε την ψυχή μας και το σώμα
Αυτή μάλιστα, είναι μια θεία ευλογία.
 
Κάνοντας φίλους μου τα λουλούδια,
τα πουλιά, τον άνεμο, το φεγγάρι,
ποθώ να βρω τη χαρά της ζωής
στον κόσμο αυτόν,
τον γεμάτο βάσανα»
Μέισου-Σάμα