Μαθήματα ζωγραφικής

Μαθήματα ζωγραφικής

Μαθήματα ζωγραφικής

Ας ταξιδέψουμε μαζί με όχημα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, συνθέτοντας δρόμους και τοπία με άπειρα χρώματα. Ας ζωγραφίσουμε δίνοντας έκφραση σε ότι υπάρχει μέσα μας. Σε αυτό το ταξίδι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, παρά μόνο η ανάγκη να χαρούμε και να ανακαλύψουμε τη σχέση μας με την εικαστική έκφραση. Ελάτε!

Που;

Αθανασίου Διάκου 32,              Για να δείτε το χάρτη πατήστε εδώ: Χάρτης

Κηφισιά 145 61
Πόσο; Προσφορά ευγνωμοσύνης για τον σύλλογο 15 ευρώ
Πότε; Μια φορά το μήνα, το πρώτο Σάββατο
Για περισσότερες πληροφορίες; Θα χαρούμε να μας ρωτήσετε  στο 2102799103 και στο 6973022144
Ακολουθούν φωτογραφίες από το πρώτο μάθημα της πρώτης ομάδας

Η αποστολή της Τέχνης

Κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο έχει να επιτελέσει μία λειτουργία που είναι αναγκαία για την ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι έχει μία αποστολή που του δόθηκε από το Θεό.

Η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Εφόσον ένας καλλιτέχνης είναι μέλος της κοινωνίας, θα έπρεπε να αναλαμβάνει το ρόλο του. Επίσης να κάνει το καλύτερο για να εκπληρώσει αυτήν την αποστολή. Αυτό, πιστεύω, είναι μια ευθύνη που του δόθηκε και που αυτός πρέπει να εκπληρώσει σωστά.

Γενικά μιλώντας, πραγματικά εκπλήσσομαι για την ανεύθυνη συμπεριφορά των καλλιτεχνών σήμερα. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που είναι καλοί και ευυπόληπτοι αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που φαίνεται να έχουν ξεχάσει την αποστολή τους ή ίσως είναι σωστότερο να πούμε, ότι δεν έχουν επίγνωση της αποστολής τους. Νιώθω ότι είναι ιδιαίτερα άτομα που πρέπει να επιδεικνύουν την πρωτοτυπία τους με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούν, ως έκφραση της μεγαλοφυΐας τους και να συμπεριφέρονται όπως τους ευχαριστεί, χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής.

Επίσης η κοινωνία γενικά φαίνεται να τους αποδέχεται θερμά ως ιδιαίτερα άτομα με το να ανέχεται τη συμπεριφορά τους. Αυτό νομίζω ότι τους διαφθείρει όλο και περισσότερο. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν το είδος του χαρακτήρα που είναι πιο λεπτοφυής από το χαρακτήρα των μέσων ανθρώπων και θα ήθελα να το εξηγήσω αυτό από πνευματική άποψη.

Είναι αλήθεια ότι στο αρχέγονο στάδιό της, η ανθρωπότητα είχε πολλά ζωώδη στοιχεία στο χαρακτήρα της. Αλλά ο άνθρωπος αναπτύχθηκε από αυτό το βάρβαρο στάδιο αναβαθμιζόμενος βήμα προς βήμα, περνώντας μέσα από πολλά στάδια. Τώρα έχει έρθει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί για να δημιουργήσει έναν ιδανικό πολιτισμό.

Πρόοδος του πολιτισμού

Κατ’ αυτήν την έννοια «πρόοδος του πολιτισμού» σημαίνει ότι ο άνθρωπος πέτυχε τον έλεγχο πάνω στη ζωώδη φύση του. Κι αφού αυτό έχει πλήρως επιτευχθεί, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος του αληθινού πολιτισμού έχει φτάσει. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανθρωπίνου γένους είναι ακόμη εκτεθειμένο στην απειλή του πολέμου κι αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ζωώδους δύναμης υπάρχει ακόμη.

Στους καλλιτέχνες του κόσμου δόθηκε η σημαντική αποστολή να βοηθήσουν στην εκλέπτυνση αυτού του μέρους της ανθρώπινης φύσης. Η αποστολή ενός καλλιτέχνη είναι να βοηθήσει στην ανύψωση του ανθρώπινου χαρακτήρα. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του χορού και της υποκριτικής.

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων η ψυχή ενός καλλιτέχνη πλησιάζει την ψυχή των ανθρώπων. Για να το θέσω πιο απλά, η δύναμη της δόνησης που βγαίνει από την ψυχή του καλλιτέχνη αγγίζει τις χορδές της καρδιάς των ανθρώπων μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του τραγουδιού και του χορού.

Μια δυνατή, αδιαχώριστη σύνδεση αναπτύσσεται κατόπιν μεταξύ της ψυχής του καλλιτέχνη κι αυτής του κοινού. Αν ο χαρακτήρας του καλλιτέχνη είναι υψηλός και ευγενής ο χαρακτήρας του κοινού εξυψώνεται ανάλογα. Εδώ ακριβώς έγκειται η αξία της τέχνης. Άρα ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι το είδος του ατόμου που είναι ικανό να οδηγήσει το κοινό σε υψηλότερα επίπεδα πνευματικότητας.

Γι’ αυτόν το λόγο νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πω ότι οι καλλιτέχνες είναι μερικώς υπεύθυνοι για την αύξηση των σημερινών δεινών του κόσμου. Σκεφτείτε το πλήθος των χυδαίων και παράξενων έργων της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής, των άγριων κι επικίνδυνων τραγουδιών, της κακόφωνης μουσικής και των αποκρουστικών έργων του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Όταν παρατηρήσετε όλα αυτά με βαθιά σκέψη, είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωρίσετε πόσο αληθινές είναι οι απόψεις μου.

Μέισου-Σάμα 15 Οκτωβρίου 1949

 

Σας προτείνουμε επίσης...